First things first, wat is het verschil precies? De gelaste buis bestaat uit verschillende onderdelen (of stroken) die op elkaar worden gelast. De naad loopt dan recht over de hele lengte van de buis of in spiraalvorm.
De naadloze buis bestaat uit één stuk. Ze wordt vervaardigd in een oven met een roterende boor. Die bepaalt ook de diameter van de cilinderholte van de buis.
Waarom voor een naadloze buis kiezen? De naden vormen de zwakke schakel van de buis, omdat ze gevoelig zijn voor corrosie. Maar zonder lasnaad valt dat risico natuurlijk weg. Geen naad betekent geen zwak punt. Tenminste, zo luidde het antwoord vroeger.
Vraag is natuurlijk in hoeverre dat voordeel vandaag nog geldt. Want het productieproces en de lastechnieken zijn enorm verbeterd in de loop der jaren. Gevolg? De sterkte en prestaties van de lasnaad verhoogden aanzienlijk en vallen nog nauwelijks te onderscheiden van de naadloze punten. Het verschil is miniem en de naad zelf valt nog nauwelijks te traceren met het blote oog.
Gerenommeerde fabrikanten leveren vandaag gelaste buizen die geen problemen mogen opleveren met de naden. Wat zijn de voordelen dan van een naadloze buis? Waarom zou u bijna dubbel zoveel geld neerleggen voor deze oplossing?
Voor de volledigheid: het laatste voordeel is relatief, want het zijn de potentiële onzuiverheden die de doorslag geven.
Meer dan 80% van de leidingsystemen bestaat vandaag de dag uit gelaste buizen. Logisch, want ze zijn goedkoper, worden sneller geleverd en dankzij de verbeterde technieken zijn ze bijna even betrouwbaar als de naadloze pijpen.
Toch zijn er bepaalde toepassingen waarbij een naadloze oplossing aangewezen is. De keuze hangt dan meestal af van de gewenste dikte/diameter en pijptoleranties.
Advies nodig bij uw keuze?